Det språk barnet först behöver
I Sverige idag finns många barn som har en språkstörning eller annan funktionsvariaton med svenska men också många andra språk, som modersmål.
Specialpedagogiska Skolmyndighetens förklarar på sin hemsida att:
”Tecken som AKK (TAKK) kan användas tillsammans med modersmålet i hemmet och samma tecken kan användas av svenskspråkig personal i förskola, skola och i andra sammanhang. TAKK blir här en viktig bro mellan språken. Kommunikation på modersmålet tillsammans med tecken och bilder är ett bra stöd i tal-, språk- och kommunikationsutvecklingen.” (Källa: www.spsm.se)
Oavsett vilket språk Ert barn behöver stöd att utveckla, kan ni alltså använda TAKK som kommunikationsstöd för att stödja Ert barn.
Vid en språkstörning behöver barnet liksom andra barn i första hand få utveckla sitt eget förstaspråk/modersmål.
Modersmålet är ofta det språk vi föräldrar använder när vi säger orden ”Jag älskar dig” till vårt barn.
Även barn som har funktionsvariationer har rätt till det djup som föräldrar har i det språk som ligger närmast hjärtat och som de behärskar till hundra procent.
Men barn med funktionsvariationer har också förutsättningar att ta in mer än ett språk. En språkstörning beror aldrig på att ett barn har mer än ett språk (se takkforspraket.se).
Att alla TAKK– användare som bor i Sverige kan använda samma tecken oavsett modersmål, skapar många möjligheter till kommunikation och delaktighet för barn, till exempel i förskolan.
Barnet som inte förstår svenska kan känna igen tecken som fröken använder och få stöd att utveckla även sin svenska. Och barnet kan göra tecken så att fröken förstår.
Projekt TAKK för språkets metodik
Metodiken att använda TAKK som stöd för familjers och barns olika modersmål låg som bakgrund till och utvecklades inom Arvsfondsprojektet TAKK för språket i Göteborg, takkforspraket.se.
På takkforspraket.se kan vi se inspirerande filmklipp med föräldrar och barn som använder Tecken som AKK när de kommunicerar med varandra på sina egna modersmål.
Läs mer om forskningen som ligger bakom
TAKK för språkets metodik i projektledare Luz Solanos (Fil Mag Specialpedagogik) mag-uppsats; Flerspråkighet och AKK-användning: Upplevt socialt stöd bland flerspråkiga föräldrar med barn i behov av kommunikationsstöd.
Länk: http://hj.diva-portal.org/smash/get/diva2:858648/FULLTEXT01.pdf
Övrig referenslitteratur till metodiken samt projektets olika utförare finner ni på takkforspraket.se. Där finns också viktig information om TAKK till modersmålet på olika språk.
För deltagarmaterial och information om Teckenstartkursen på arabiska, kontakta Lilla Teckenpraktiken.
Deltagarmaterial på somaliska med flera språk planeras att skapas, efter efterfrågan.
För allmänn kännedom om att använda tecken för att stödja andra modersmål, se Projekt TAKK för språket, Göteborgs, hemsida och filmer på flera språk:
svenska:
http://www.takkforspraket.se/index.php/sv/
arabiska:
http://www.takkforspraket.se/index.php/ar/
somaliska:
http://www.takkforspraket.se/index.php/so/
engelska:
http://www.takkforspraket.se/index.php/en/
spanska:
http://www.takkforspraket.se/index.php/es/