TAKK - en bro mellan språkstödsarbetet i förskola och hem oavsett vilket modersmål familjen har. Eller en bro mot ökad upplevelse av delaktighet.

TAKK - en bro mellan språkstödsarbetet i förskola och hem oavsett vilket modersmål familjen har. Eller en bro mot ökad upplevelse av delaktighet.

Teckenspråk, AKK och TAKK - vad är vad?

3. Jul, 2018

Det svenska teckenspråket


Det svenska teckenspråket som används av döva är ett helt och eget språk med egen grammatik och ordföljd. Det är inte internationellt utan olika länder har sina egna teckenspråk.

Om Ert barn är dövt eller har en hörselnedsättning; ta kontakt med hörselvården och be om att få gå TUFF (Teckenspråk För Föräldrar); en mycket bra teckenspråksutbildning som ni har rätt att gå gratis (tuffkurs.nu).

Även vissa föräldrar som har hörande barn med till exempel en språkstörning har rätt att gå TUFF, men på TUFF är inriktningen att ge barnet teckenspråket som språk och inte främst att stödja barnets talade språkutveckling på svenska eller annat modersmål. Kolla gärna lokalt om sådan inriktning finns på TUFF.

TAKK, då?

Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation/TAKK är till skillnad från teckenspråk, inte ett språk i sig självt utan en form av AKK. Det är en metod att stödja, bygga och utveckla (talat) språk och hindrar aldrig talet.

Vi lånar tecken ur det svenska teckenspråket och använder dem som stöd till de viktigaste orden i en mening när vi talar vårt språk med våra barn.

På så sätt kan vi styrka och utveckla den kommunikation som redan finns i familjen, och med tecken göra orden och budskapet tydligare för barnet.

En målgrupp för TAKK är barn som är hörande men som har en språkstörning och kanske andra funktionsvariationer som kräver tydliggörande kommunikation.




Exempel på AKK: "Ritprat"- ett av världens bästa AKK?

I vår familj har enkelt bildstöd och ritprat räddat många utflykter och nya situationer. Det skapar trygghet att veta vad det är som ska hända.

Det viktiga är ofta också att rita vilka personer som kommer att vara med eller som man kommer att träffa.

Man kan också visa foto i mobilen på hur personerna och platserna ser ut. Ofta går det ju att googla!

AKK för att upptäcka och stödja kommunikation

Vi vuxna använder alltid stöd för att förtydliga kommunikationen när vi talar med det lilla barnet. Vi pekar, använder bilder, ler, nickar och visar med hela kroppen. Allt detta är exempel på AKK, alternativ och kompletterande kommunikation.

Ibland behövs ännu mer AKK för att stödja barnets språkutveckling. Innan barnet är redo att själv ta efter våra ljud och ord, kan vi erbjuda flera andra sätt att kommunicera som kan fungera för barnet längs vägen. Till exempel bildstöd och tecken.

Med hjälp av AKK vill vi hjälpa barnet på vägen att upptäcka glädjen att själv kunna kommunicera det man vill att andra ska förstå, men också stödja förmågan att förstå vad andra menar.

Dessa barn behöver liksom andra hörande barn först och främst stöd att utveckla sitt eget modersmål; svenska eller annat språk. Och svenska i förskola/skola.

TAKK kan också användas med barn som "bara" behöver lite extra stöd att komma igång att tala, eller som redan har börjat.

Det finns inga garantier för att barnet ska börja teckna eller tala, men från början är det lättare för barnet att härma en handrörelse än att härma och forma ett ord med ljud i sin mun.

När eller om barnet sedan blir redo för att använda ord kommer det att välja att tala eftersom det går snabbare.

Processen kan ta lång tid och vi behöver vara beredda på att ha tålamod. En god förutsättning är att vara flera som jobbar tillsammans och att ha tydligt ställda mål för hur hur arbetet ska utvecklas. Allra bäst är att alltid ha en logoped inkopplad, eller en teckenkunnig specialpedagog.

TAKK kan användas som stöd både till svenska och andra modersmål. Olika språk - samma tecken.

Läs mer om olika språk - samma tecken under fliken TAKK till modersmålet:

Så här kan man göra: Rita några enkla teckningar efter varandra. Så här ritade vi när vi skulle till lekplatsen:

1. Bil med de personer som ska åka med (glada munnar :)).

2. En rutshkana där barnet + ev. kompis åker.

3. En lekbåt med barnen i.

4. Bil/Vårt hus (så att barnet vet att sen skulle vi åka hem igen).

Man kan titta igenom bildserien tillsammans med barnet i förväg hemma och sedan ta fram den igen allteftersom det behövs förberedelse inför nästa steg.

I bilen.

Vi tittar på "kartan" igen. Först sitta i bilen. Sen rutschkana.

Hem

Framme vid rutshkanan.

Vi kollar "kartan."

Framme vid båten! Fikadags?

Och sen ska vi hem! Det känns tryggt :)

Dela den här sidan