• Välkommen till Lilla Teckenpraktiken i Ale

    Har en speciell liten Prins eller Prinsessa Unik landat i Era armar? Barn som behöver extra stöd i kommunikation, samspel, att börja tala sitt första språk, eller andra utmaningar? Grattis till Er skatt!

    Som förälder, ta kontakt med logoped/övriga professionella inom vården för rätt stöd. Be BVC eller elevhälsan om hjälp och fråga vart ni kan vända Er vidare i just Er kommun.

    För att möta upp föräldrar från början och längs vägen också på hemmaplan och genom pandemin har Lilla Teckenpraktiken tre målsättningar.

    💚 1. KONTAKTNÄT

    Vi vill bidra till att erbjuda föräldrar möjlighet att redan tidigt få träffa och lära känna andra föräldrar i liknande läge och kunna prata om sånt som är relevant kring barnen. Främst lokala grupper.

    💚 2. ATT KOMMA IGÅNG MED KOMMUNIKATIONSSTÖD

    Vi vill också erbjuda rolig, praktisk, individanpassad och lokal startutbildning i att använda tecken som ett stöd för språket; svenska och/eller annat modersmål.

  • Kontaktnät & kommunikationsstöd


    Metoden vi använder kallas TAKK och står för tecken som alternativ och kompletterande kommunikation eller Tecken som AKK och beskrivs under fliken Teckenspråk/TAKK/AKK.

    TAKK är en form av kommunikationsstöd som används för att stödja språkets utveckling hos barn som är hörande men som har en eventuell språkstörning. Mer om språkstörning och andra funktionsvariationer finner ni på till exempel spsm.se.

    Lilla Teckenpraktikens startkurser i TAKK är praktikbaserade och finns för stor och liten tillsammans på plats på vår bondgård med kossorna och med teckengympa, sång och aktivitet i naturen lokalt i Ale och närliggande kommuner.

    Lilla Teckenpraktiken har också praktikkurser i TAKK för föräldrar, anhöriga och oss som möter barn med språkstörning på jobbet.

    Lilla Teckenpraktiken vill anpassa efter de behov ni har och kommer gärna närmare Er lokalt, i den mån vi har möjlighet.

  • Många hjärtan små. Vi har några, men det finns mycket hjälp att söka.

    💚 3. UPPMUNTRAN ATT SÖKA HJÄLP

    Slutligen, vi uppmuntrar att söka alla former av professionell hjälp inom vård, familjecentral etc. för att komma vidare på vägen att få hjälp.

    Helst arbetar vi också i uttalad samverkan med parter inom kommun eller civilsamhälle med ansvar för barn och familj.

    Lilla Teckenpraktiken jobbar på folkbildningsnivå (jämför studieförbund) med medförälderskap och praktiskt kommunikationsstöd för vardagsbruk.

    Vi erbjuder också föräldragrupperna
    FÖRÄLDER Go: Tio tusen meter föräldrastöd. Här möts föräldrar med barn som har olika funktionsvariationer och vi går igenom och ger utrymme för "allt som är viktigt" för föräldrarna att prata om från start. Se separat flik.

    När det gäller utbildning i svenskt teckenspråk i sin helhet, då barnet är dövt eller har en hörselnedsättning, hänvisar vi alltid även vidare till till exempel tuffkurs.nu.


  • .




    Lilla Teckenpraktiken är inte ett registrerat företag, utan vissa delar kommer att vara en del i lantbruksfirman Markel Sundeen Lantbruk (F-skattsedel) eller fakturera genom Frilans Finans.

    Välkommen att mejla eller ringa så ser vi tillsammans på Era önskemål och behov.

    Här är Ni viktigast!

    Ni når mig, Ellen, på:

    0767-13 86 82
    0303-746156
    info@lillateckenpraktiken.se

  • Kärlek och AKK



    Våra prinsar och prinsessor har rätt till sin familjs språk hemma och till delaktighet i förskola/skola. Vägarna dit är många men stavas ofta: Kärlek och AKK.

    Jag heter Ellen Sundeen och är mamma till barn med behov inom NPF* kombinerat med att själv ha ADHD, utrett i vuxen ålder. Alltid intressant att förstå nya saker även om sig själv, puuhh 😅😉.

    Jag vet att livet med barn i behov kan vara både vackert, underbart och supertufft och att mötet med andra föräldrar kan "lyfta livet".

    Jag är en ”vanlig förälder,” som med stöd av logopeder, specialpedagoger och övriga professionella också har fått se hur mycket det kan betyda i en familj när ens barn får upptäcka glädjen i kommunikation, med hjälp av kommunikationsstöd/AKK, alternativ och kompletterande kommunikation.

    (*Neuropsykiatriska funktionsvariationer, där till exempel autism, ADHD, språkstörning m.m. kan ingå).

  • .



    Nu startar jag Lilla Teckenpraktiken eftersom många av oss föräldrar mår bättre tillsammans och eftersom det går lättare att hålla igång med tecken tillsammans med andra.

    Tidigare har jag jobbat med kommunikation och språkutveckling på andra sätt; med undervisning i svenska som andraspråk, mötesplatser för vuxna och barn i kyrka och samhälle och med eget barn med språkstörning.

    Jag har också arbetat inom Särskolan.

    Min utbildning i Tecken som AKK har jag bland annat genom Projekt TAKK för språket i Göteborg, takkforspraket.se, med inriktning att använda TAKK som stöd att utveckla de språk barnet behöver hemma och i förskola/skola.

    Vi ses!

    /Ellen Sundeen, kurshållare i TAKK och mötesplatsansvarig Lilla Teckenpraktiken/Teckenstartis

  • Barns rätt till svenska och andra modersmål

    Varje barn - med eller utan språkstörning - har rätt till sitt eget modersmål; svenska eller annat språk.

    Lilla Teckenpraktiken jobbar för att göra kommunikationsstöd som TAKK, ritprat och enkelt bildstöd tillgängliga både för familjer som talar svenska och som har ett annat modersmål.


  • .

    Vi såg ett behov av kurser i TAKK, material och mötesplatser som möter både svensktalande familjer och familjer som har andra modersmål.

    När barnet har ett annat modersmål än svenska använder vi bland annat den metodik som utvecklats av och inom Projekt TAKK för språket i Göteborg (Se nedan samt på hemsidan takkforspraket.se).